Ondernemen en emoties

Ondernemen en emoties
Het is niet te miskennen maar ondernemen en emoties zijn onvermijdelijk! Het moment dat je kiest om als ondernemer te starten geeft een bepaalde energie voor je. Hoe je het ook draait of keert en start een proces waar je echt door moet.
Soms heeft dit proces hele leuke gevolgen maar soms ook wel minder. Er gaan heel veel dingen voor je veranderen, je moet keuzes maken en dat is niet altijd heel evident. De eerste keuze die je zal maken is wat je wil gaan doen, wie je wil gaan helpen en hoe. Maar daar houdt het dus niet mee op! Er is meer die zal komen. Neem dat maar van mij aan!

Ondernemen is veranderen, van binnen en van buiten

Iedere ondernemer zal het waarschijnlijk wel beamen maar je gaat veranderen. Daar kan je echt niet vanuit. Ondernemen en emoties zullen dan ook een weg vinden doorheen dat wat je allemaal opzet, wil gaan doen en gaat gaan realiseren. Maar niet te min, je zal groeien.
Sommige keuzes kunnen best zeer pijnlijk zijn en je echt gaan verlammen maar dan is het aan jou om je energie terug te vinden en toch maar door te zetten. Terug opstaan, moed verzamelen, eerlijk zijn met jezelf, jezelf voelen en gewoon weer doorgaan. Hoe moeilijk het ook voor je is.

Tijd voor een rollercoaster

Tijdens de opstart van een (online) business zal je door een rollercoaster gaan met jezelf. Je zal steeds meer het gevoel krijgen dat je op een avontuur bent. Je gaat echt jezelf terug ontdekken. Stap voor stap leer je jezelf terug kennen en zal je ook echt gaan zien wat je eigenlijk echt wil. Het is daarom ook heel belangrijk dat je even stil staat bij jezelf.
Een ondernemer moet ook starten bij zichzelf op het moment dat hij de keuze maakt om te gaan ondernemen. Wil je hierover meer lezen? Lees dan deze blog.

Neem tijd want ondernemen en emoties zijn altijd verbonden

Wees niet bang om tijd te nemen wanneer je gaat ondernemen. Laat je niet gek maken voor alles wat je om je heen ziet gebeuren! Ga op zoek naar wat jij echt superleuk vindt om te doen en laat je vooral niet tegenhouden door negatieve dingen die op je pad komen. Deze zal je echt altijd hebben zowel in de zakelijke sfeer als in de persoonlijke sfeer. Het kan echt een “pijn” zijn waar je even door moet maar laat je niet tegenhouden om echt door te zetten.
Waarom? Omdat ik er echt in geloof dat ook jij dat kan! Zelf heb ik ook heel wat keuzes moeten maken en ze waren allemaal niet even positief maar ik moest ze wel maken. Alleen zo ga je leren, door fouten te maken krijg je inzichten die je bijvoorbeeld op school niet hebt geleerd. Dus wees niet bang om fouten te maken maar geef ze ook echt toe!
Emoties

Waarom is het belangrijk om keuzes te maken?

Dat is eigenlijk heel simpel, zonder keuzes geen vooruitgang! Iedere keuze is een stap vooruit en soms eentje achteruit maar het is hoe dan ook belangrijk dat je blijft kiezen. Maar voor je echt bewust gaat kiezen is het heel belangrijk dat je even stilstaat bij je toekomst, je doel. Bedenk wat je graag wil gaan bereiken en hoe jij de toekomst voor jezelf ziet maar ook voor je bedrijf. Vergeet niet dat je ook een toekomst voor ogen mag hebben.
Zelfs als je met het idee bent opgegroeid van leven, dag op dag, mag je ook best groot dromen en denken! Wees daar niet bang voor. Angst zal je altijd verlammen en je zal vervolgens ook geen stappen zetten.

Ga door je angst heen.

Ondernemen en emoties zijn een rode draad doorheen wat je doet. Angst is daar één van maar dit is naast pijn een van de ergste emoties waarin je kan vast komen te zitten. Dit is echt iets uit eigen ervaring die ik ook met jullie wil delen. Jaren heb ik op bepaalde vlakken in mijn leven echt geleefd in angst … Nu zie ik echt in dat het een surrealistisch idee was van mijn hoofd en dat de angst gebaseerd was op gek-makerij in mijn eigen hoofd.
Ik ben toch uiteindelijk door de angst heen gegaan en nu kan ik terugkijken en vraag ik mezelf af waarom ik zo bang ben geweest… Wat was in godsnaam het ergste die kon gebeuren. Ik begrijp het eigenlijk nog steeds niet!

Ondernemen en emoties in tijden van een “Lock-down”

Ja, ook een Lock-down doet er helemaal niet goed aan. De angst van mensen wordt zo erg gevoed door een “Lock-Down” dat er dingen gebeuren die helemaal niet meer gezond zijn! We moeten onszelf echt niets wijs maken maar ik vind het vreselijk om te zien wat er aan het gebeuren is.
Ikzelf heb echt pijn in mijn hart als ik zie wat er allemaal aan het gebeuren is. Ik kan het maar omschrijven met 1 woord: “Pijnlijk”. Heel veel ondernemers leven is angst doordat ze niet weten wat er nog allemaal zal gaan komen. Ze hebben onzekerheid over het openen van hun bedrijf maar ook over alle maatregelen die moeten getroffen worden.

Hoe ga je hiermee om?

Tja, een lastige vraag vind ik persoonlijk! Iedereen gaat op een eigen manier om met zijn emoties en dat is best een pijnlijk maar ook lastig stuk… Doordat iedereen op een eigen manier omgaat met emoties kan je ook niet voorspellen wat iemand gaat doen om er mee te “dealen”.
Iedereen is anders en eigenlijk is dat maar gelukkig ook … Alleen zorgt dit voor heel veel frustratie, pijn maar ook veel onzekerheid. Ik zelf heb geleerd de laatste jaren dat eerlijkheid echt een redding kan zijn voor iedereen. Ook al ben je het hier nu niet met me eens, toch is het wel zo. Door eerlijk te zijn met iedereen en alles om me heen ben ik gegroeid.
Het is vooral belangrijk voor jezelf dat je ook patronen leert herkennen en dan denk ik “Flight – Freeze – Fight” principe die iedereen vast wel kent. Ga je vluchten voor je gevoelens, ga je echt het gevecht in of bevries je helemaal. Ik heb voor mezelf ondervonden dat ik helemaal toe klap om mezelf te beschermen maar intussen zie ik dat dus ook.

Hoe ga je hiermee om?

Voor je weggaat … En als je nu nog aan het lezen bent, weet dan dat je altijd welkom bent voor een virtueel kopje koffie zodat ik je alvast een hart onder de riem kan steken. Ondernemen is altijd beladen met emoties en deze kan je niet zomaar even uit de weg gaan.
Daar zal je ook echt tijd in moeten stoppen en er echt wat mee gaan doen. Zeker wanneer je een online business wil gaan opzetten. Als je je niet bezighoudt met je emoties dan zal je online business ook gewoon als een kaartenhuisje in elkaar storten omdat dit er nu echt gewoon bij hoort!
Dus wees niet bang om die confrontatie met jezelf aan te gaan want hoe sneller je hierdoor gaat hoe sneller je je paden zal vinden voor jezelf en ook wat jij hier op deze wereld te betekenen hebt!

Nood aan een babbel?

Heb je na deze blog behoefte aan een warm gesprek weet dat je altijd welkom bent. Klik hieronder om een kopje koffie te boeken en dan spreken we elkaar heel snel.

Delen met:


Related Articles

Hoe gebruik je sociale media voor je bedrijf?

Sociale media kan je op meerdere manieren gebruiken voor je bedrijf. De meeste ondernemers, coaches, online experts en sociale media experts zijn van mening dat dit een “zuiver” marketingkanaal is en dat je heel gemakkelijk kan verkopen via deze weg.

Delen met:


Waardoor laat je heel wat geld en goede seks liggen? De 5 valkuilen.

Je seksleven is een spiegel voor de rest van je leven. En dus ook voor je bedrijf. How you do one thing is how you…

Delen met:


Samenwerken met een virtual assistent, waar moet je aan denken?

Gaan samenwerken met een virtual assistent is een grote stap. De meeste (online) ondernemers kennen het begrip VA wel. VA is de afkorting voor virtual…

Delen met:


Je missie en visie ontdekken in 5 stappen?

Je missie en visie ontdekken is belangrijk wanneer je een business wil starten. Zeker wanneer je een online business wil gaan opzetten. Je moet echt…

Delen met:


Online geld verdienen, doe je zo.

Online geld verdienen is de basis voor een online business. Zonder online geldstroom heb je geen online business, dat is volgens mij wel duidelijk. Je kan online op heel veel verschillende manieren geld verdienen en de ene vorm past beter bij je dan de andere. Ik wil je alvast prikkelen om verschillende verdienmodellen te gaan testen en te gaan bekijken wat echt bij jou en jouw online business past.

Delen met:


Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *